Priprema za anorektalnu manometriju
Anorektalna manometrija je dijagnostička pretraga koja se koristi kod dugotrajne opstipacije (zatvora) i/ili bijega stolice, s ciljem da se ustanove uzroci tegoba, procjeni funkcijska sposobnost završnog debelog crijeva te odredi način liječenja. Radi se o pretrazi kojom se ispituju tlakovi u području završnog debelog crijeva, postojanje osjeta, živčanih refleksa potrebnih za normalno pražnjenje crijeva kao i sposobnost zadržavanja i istiskivanja stolice.

Pretraga se izvodi u ležećem položaju, pri čemu se u završno debelo crijevo uvodi mali balon koji se zatim napuhuje čime se imitira dolazak stolice u taj dio crijeva. Balon je spojen na manometar putem katetera te se na taj način dobivaju dijagnostički podaci. Također je moguće učiniti i ispitivanje osjeta tog područja putem senzora u vidu naljepnica koje se postavljaju oko samog čmara.

Izvođenje pretrage nije bolno, jer se balon uvodi putem kojim normalno prolazi i stolica. Pretraga je sigurna, a od komplikacija se iznimno rijetko može dogoditi blaže krvarenje s područja sluznice.

PRIPREMA DJETETA

●  djetetu je važno objasniti način na koji će se pretraga izvesti
●  večer prije pretrage potrebno je staviti čepić za pražnjenje crijeva (glicerinski ili drugi ako je to preporuka liječnika koji je indicirao pretragu) kako bi se očistilo završnog debelo crijevo

* kod djece sa sumnjom na neurogeno crijevo I/ili kod obilnih fekalnih masa, potrebno je čišćenje crijeva provesti kroz nekoliko dana za redom prije pretrage (čepićima i/ili klizmom) o čemu će se točna uputa dobiti unaprijed od liječnika

●  na dan pretrage molimo NE primjenjivati čepiće, jer to može utjecati na rezultate mjerenja
●  dijete može normalno jesti i piti, tj.nije potrebno biti natašte

Na pretragu je poželjno donijeti:

●  kompletnu medicinsku dokumentaciju
●  dnevnik reguliranosti stolice

Anorektalna manometrija se NE preporuča izvoditi kada postoji akutna upala kože ili sluznice završnog debelog crijeva !
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)