Kako znati pije li dijete dovoljno?
prim.dr. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Česta je nedoumica roditelja, osobito ljeti, da li je dijete žedno i da li dovoljno pije? Odgovor je vrlo jednostavan; ako niste sigurni ponudite djetetu vodu! Voda je najbolja i dovoljna za utažiti žeđ i nitko je žedan neće odbiti. Osjećaj žeđi slijedi potrebu za tekućinom zdravog djetata. Mnogi roditelji tada kažu: pa nudimo vodu, ali dijete ne želi piti ili dijete pije samo sok / čaj, vodu neće. Kako to protumačiti?

Sokove, čajeve i druge slatke napitke, djeca piju više zbog slatkog okusa, nego li žeđi. Stoga ako dijete neće vodu, a hoće sok, nije žedno i ne treba iz straha davati kontinuirano slatke napitke. Uz vodu, čaša soka dovoljna je za dan. Prečesta konzumacija slatkih napitaka remeti obroke i nezdrava je za zube. Inače, djeca kroz svoje normalne obroke, uzimaju u pravilu dosta tekućine (juhe, voće, mliječni obroci..). tako da im uz njih ne treba puno druge tekućine. Dojenčad, koja su isključivo na prsima svu tekućinu koja im je potrebna dobivaju iz mlijeka; no ako se roditelj boji da to nije dovoljno, slobodno se može ponuditi voda. Svako dijete će je popiti taman koliko treba, ni više ni manje.

Potrebu za dodatnom tekućinom dijete ima s povišenjem temperature, pojavom proljeva, povraćanja, ili pojačane tjelesne aktivnosti. Tada vrijede druga pravila, tj. primjenjuju se mjere nadoknade tekućine, a ponekad i elektrolita ako se oni uz to gube. Medjutim to su izvanredne situacije, a za svakodnevicu zdravog djeteta vrijede ranije navedeni savjeti.

Zaključno, voda je najbolji napitak za žeđ i dovoljna je djeci da budu dobro hidrirana ! Svako zdravo dijete prirodnim osjećajem žeđi određuje koliko mu vode treba !
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)