Suho utapanje kod djece
dr Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

O suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca koja su lošiji plivači zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima.

Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edema pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji. Ono što roditelji osim smetnji kod disanja mogu zamijetiti su promjene ponašanja i izrazita pospanost koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira.

Liječenje suhog utapanja je relativno jednostavno i uspješno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kisika i diuretika- lijekova za izmokravanje koji se između ostalog primjenjuju u terapiji edema pluća. Na kraju, bitno je reći da kod bilo kakve sumnje na utapanje dijete je potrebno pojačano nadzirati slijedećih 24 sata najbolje u bolnici kako bi se na vrijeme zamjetili simptomi suhog utapanja, poduzele sve potrebne mjere liječenja i izbjegao smrtni ishod.
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)