Iritabilni kolon ili nervozno crijevo
prim. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Sindrom iritabilnog ili nervoznog crijeva, je kronični funkcijski poremećaj. Funkcijski znači da se u podlozi ne nađe nikakva konkretna patologija, ali tegobe postoje. Može se javiti kod djece i kod odraslih. U djece se obično javlja u adolescenciji, ali nije svojstven za ranu dječju dob. Ne zna se zašto je pojava učestalija u ženskog spola (2-3x). Prevalencija u djece (broj slučajeva u određenom periodu) kreće se oko 10 %. Češći je u obiteljima gdje već jedan član ima tegobu.

Stres je nerijetki pokretač tegoba, a nerijetko se vezuje i na nastavljanje simptoma nakon crijevnog infekta. Točni mehanizmi nastanka se ne znaju, uzrok je vjerojatno višestruk, a spominju se: pojačana osjetljivost na bol, poremećaj regulacije „mozak- crijevo“ s promjenom signala za rad crijeva, promjena crijevne flore, poremećaj crijevnog motiliteta, psihološki uzroci.

Glavni simptomi su obično: osjećaj nadutosti, pretakanja, nelagode, promjene ritma i tvrdoće stolice. Neka djeca imaju učestale proljevaste stolice, više puta na dan, drugi mogu imati izmjene zatvora i proljeva. Često iza stolice slijedi privremeno olakšanje. No, uz sve to djeca ne gube na tjelesnoj masi i normalno rastu i razvijaju se. U adolescenciji se tegobe znaju pogoršati premenstrualno. Simptomi fluktuiraju po svojoj jačini tijekom vremena.

Dijagnoza se postavlja klinički, tj. na temelju tipičnih simptoma, tj. ako su zadovoljeni takozvani Rimski kriteriji (utvrdjeni od strane stručnjaka gastroenterologa), koji su ovdje navedeni:

                   1. pojava nelagode i/ili bol u trbuhu, uz barem dvoje od sljedećeg:
                         - promjene konzistencije stolice
                         - promjene učestalosti stolice,
                         - osjećaj olakšanja nakon obavljanja stolice,
                   2. pod uvjetom da se takvi simptomi ponavljaju više dana u mjesecu, bar jednom tjedno, kroz bar 2 mjeseca.

Kod postavljanja dijagnoze moramo biti sigurni da nema ničega što narušava zdravlje, a ne samo kvalitetu života, tj. da neku bolest ne proglasimo nervoznim crijevom. Zato pitamo ima li osoba neki od od sljedećih simptoma koji su takozvani „znaci upozorenja“, poput: gubitka na tjelesnoj masi, anemije, krvi u stolici, opterećujuće obiteljske anamneze za celijakiju i slično. Ti znaci kao i promjene u kliničkom statusu mogu nas uputiti na druge bolesti i tada je nužna dijagnostička obrada. Znači kod postavljanja dijagnoze moramo biti sigurni da dijete nema upalno, maligno, anatomsko, metaboličko ili infektivno zbivanje.

U liječenju se koristi dodatak vlakana, preparati na bazi paprene metvice koji djeluju na relaksacijski na crijeva, probiotici, ali i neki lijekovi – protiv proljeva, iz skupine antidepresiva i sl. Uz to je svakako korisna i psihološka potpora, budući da se zna da stres trigerira pojavu. Ne preporučaju se nikakve posebne dijete, ali se savjetuje izbjegavanje koncentriranih šećera, tj. onog što fermentira u crijevu (pr. mliječnog šećera, fruktoze ..) kao i gaziranih napitaka, kofeina. Za žeđ se preferira voda.
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)