Vježbe zdjelične muskulature kod poremećaja mokrenja i stolice
Darija Dobrić, dipl.physioth.

Od nedavno se u Poliklinici Helena provode vježbe zdjelične muskulature pod stručnim vodstvom fizioterapeuta. Radi se o kombinaciji vježbi kontrakcija i relaksacije malih kružnih mišića, tzv. sfinktera koji se nalaze na području dna zdjelice, a funkcija im je zadržati i poduprijeti organe te spriječiti bijeg mokraće i/ili stolice. Ukoliko su ovi mišići oslabljeni ili mlitavi, dolazi do nekontroliranog gubitka mokraće i/ili stolice jer nemaju dobru funkciju zatvaranja. Prije izvođenja samih vježbi veoma je važno razviti svijest o njihovom položaju na zdjeličnom dnu, kao i kontrolu istih. Važno je napomenuti da vježbe za mišiće zdjeličnog dna se ne smiju izvoditi tijekom mokrenja.

Također se provode vježbe za pomoćnu muskulaturu, mišiće sinergiste koji, pomoću raznih rekvizita (lopti, valjka i sl.), svojom ko-kontrakcijom pospješuju djelovanje zdjelične muskulature. Ovaj fizioterapijski program vježbi veoma je učinkovit kako u prevenciji, tako i u liječenju inkontinencije.

Trening mišića zdjeličnog dna smatra se vrijednom komponentom u liječenju disfunkcije mokraćnog mjehura u kojem detruzor-sfinkter dissinergija igra ulogu. Također, osim što se koriste kod poremećaja mokrenja, svoju veoma veliku važnost imaju kod djece sa bijegom stolice i ostalih pridruženih stanja.

Program vježbi za mišiće zdjeličnog dna preporučen je prema Svjetskoj konfederaciji za fizikalnu terapiju (WCPT), Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Četvrtom međunarodnom savjetovanju o inkontinenciji kao prva linija konzervativnog liječenja. Postoje brojni dokazi koji govore o njihovoj pozitivnoj učinkovitosti u odnosu na placebo ili nikakvo vježbanje.

Vježbe zdjelične muskulature provode se po individualnom programu i sastavni su dio uroterapije, uključujući biofeedback i provođenje neuromodulacije u našoj Poliklinici.
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)