Upala uha kod djece
mr.sc.dr. Zvonimir Zima, spec.pedijatar

Pod pojmom upale uha mislimo najčešće na upalu SREDNJEG UHA, prostora koji se nalazi na kraju slušnog kanala (zvukovoda), iza bubnjića. Postoje i upale zvukovoda ili UPALE VANJSKOG UHA, česte ljeti kod kupanja i ronjenja, kad morska ili druga zagađena voda dospije u zvukovod, pa sa smjesom ušne smole (cerumen) izaziva iritaciju i upalu sluznice slušnog kanala. Liječi se raznim kapima ili mastima.

Srednje uho je prostor sličan kocki, u kome su smještene SLUŠNE KOŠĆICE, a od vanjskog svijeta je odijeljen bubnjićem, dok na drugoj strani preko EUSTAHIJEVE TUBE ili CIJEVI komunicira sa prostorom između nosa i ždrijela (gornje ždrijelo ili epifarinks). Tom cijevi se održava stalno isti tlak zraka u srednjem uhu i vanjskom svijetu, da bi bubnjić bio napet i mogao vibrirati kad ga podraže šumovi ili govor.

Srednje uho je dakle dio iste strukture kao nos i ždrijelo, te se medicinska struka koja se tim područjem bavi, zove se OTORINOLARINGOLOGIJA: bolesti i stanja uha, nosa i grla.

Sada znamo da svaka bolest- bakterijska ili virusna- koja započinje u nosu ili ždrijelu, može prodrijeti i u srednje uho, jer je to zajednički prostor. Zato skoro redovito upala uha počne kao "prehlada" nosa i ždrijela, koja se sluznicom Eustahijeve cijevi proširi i na srednje uho. U početku je to obično KATARALNA upala, uzrokovana samo virusima, a ako se na oštećenoj sluznici nasele ili razmnože bakterije, onda je to BAKTERIJSKA ili GNOJNA upala. Kataralne upale se liječe samo običnim mjerama protiv prehlade: snižavanje temperature i pročišćivanje nosa (fiziološka otopina ili posebne kapi za nos).

Kod gnojne upale dijete obično ima visoku temperaturu, jake (često pulsirajuće) bolove u uhu, glavobolju, gnojnu sekreciju iz nosa ili zvukovoda- tada će trebati ozbiljno liječenje pod nadzorom primarnog liječnika ili specijaliste ORL. Posebna radna skupina Ministarstva zdravstva RH izdala je naputke kako se pojedine upale liječe i tih preporuka bi se trebali svi pridržavati- i roditelji i liječnici!

Posebno stanje je tzv. SEKRETORNI ili SEROZNI OTITIS, stanje za koje se misli da je posljedica pretjerane ili nedovoljne upotrebe antibiotika, a uzrok mogu biti i povećani krajnici, posebno tzv. TREĆI KRAJNIK, nakupina limfnog tkiva, koja se nalazi između nosa i ždrijela, upravo na mjestu gdje se otvaraju Eustahijeve cijevi. Bolest obično ne izaziva povećane temperature, pa ni jače bolove, već se najčešće primjećuje lošiji sluh, osjećaj začepljenosti uha, često i otežano disanje na nos. Kod pregleda uha vidi se nakupina prozirnog ili bjelkastog sekreta u bubnjištu. Takvo stanje zahtijeva obično konzultaciju sa specijalistom ORL, jer liječenje koji puta zahtijeva operaciju- odstranjivanje sekreta i stavljanje drenažnih cjevčica. To su ipak rijetkosti!

Dakle: upala srednjeg uha je najčešće povezana s drugom bolešću nosa ili ždrijela i nije potrebno svaki put primjenjivati antibiotik! Najprije treba pročistiti nos i dati lijekove protiv bolova i temperature, što može biti dovoljno za izlječenje. Antibiotik samo kad je potrebno i uz konzultaciju s liječnikom!
ZIMSKO RADNO VRIJEME
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
NAŠE PEDIJATRICE I OVE GODINE MEĐU NAJBOLJIM LIJEČNICIMA U HRVATSKOJ
Naručite se za pregled

Radno vrijeme
Pon - Pet: 8:00 - 21:00
Sub: 8:30 - 13:30
Način plaćanja:
•  gotovina
•  Maestro, Master Card, VISA
MAESTRO MASTER VISA
•  dodatno zdravstveno osiguranje
(Croatia zdravstveno osiguranje, GRAWE osiguranje, Uniqa osiguranje, Triglav osiguranje)