traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Kako liječiti alergiju

Piše: Izv. prof. dr. sc. Irena Ivković-Jureković, prim. dr. med.

Specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije

Alergije su sve češći zdravstveni problem koji pogađa ljude svih dobnih skupina, ali posebno djecu i odrasle s osjetljivim imunološkim sustavom. U ovom članku istražit ćemo kako liječiti alergiju, uključujući preventivne mjere, medicinske tretmane i prirodne lijekove.

Što su alergijske bolesti?

Alergijske bolesti su kronične nezarazne bolesti koje značajno utječu na kvalitetu života bolesnika od najranijeg djetinjstva do starosti. Broj oboljelih od alergijskih bolesti u našoj zemlji i u svijetu je u stalnom porastu u posljednjih šezdesetak godina, a očekuje se da će se isti trend zadržati i narednih desetljeća. Procjenjuje se da oko 35% opće populacije ima neku od alergijskih bolesti, a posebice su zabrinjavajući podaci koji govore o izrazito brzom porastu broja oboljelih od alergijskih bolesti među djecom.

Kako liječiti alergiju?

U liječenju alergijskih bolesti važno je izbjegavati uzročne alergene na koje je dokazana senzitizacija i koji izazivaju simptome bolesti, što u stvarnom životu nije uvijek lako provesti, posebice kada se radi o alergiji na inhalacijske alergene (grinje iz kućne prašine, peludi stabala, trava, korova).

Za kontrolu simptoma bolesnicima propisujemo lijekove koji ublažavaju simptome, no nakon prestanka uzimanja lijeka simptomi se ponovno javljaju. Simptomatski lijekovi, iako bez sumnje vro učinkoviti u kontroli simptoma alergijskih bolesti, ne utječu suštinski na alergiju u bolesnika niti ju  mogu izliječiti.

Alergenska imunoterapija

Jedina dostupna terapija alergijskih bolesti koja djeluje na imunosnu disfunkciju koja je u podlozi alergije i koja može modificirati tijek i napredovanje bolesti je alergenska imunoterapija. Ona podrazumijeva davanje rastućih doza alergena na koje je dijete preosjetljivo čime se potiče razvoj tolerancije, što znači da nakon provedene terapije ponovni susret s alergenom  neće izazvati simptome bolesti ili će oni biti znatno blaži.

Alergenska imunoterapija se primjenjuje u odabranih bolesnika, obično nakon 5. ili 6. godine života  i traje kontinuirano najmanje 3 godine. Provodi se uvijek standardiziranim pripravcima pod kontrolom liječnika. Ovim oblikom liječenja se postiže specifična tolerancija na alergen, a učinci su dugoročni i traju i nakon prekida liječenja.

Alergenska imunoterapija dokazano je učinkovita u liječenju djece s alergijskim rinitisom (alergijska upala sluznice nosa) i konjunktivitisom (alergijska upala očne spojnice) i alergijskom astmom, koja imaju dokazanu senzitizaciju na inhalacijske alergene. Ovaj oblik liječenja također može smanjiti rizik naknadnog nastanka astme u djece s alergijskim rinitisom. Izuzetno je uspješna u liječenju djece s alergijom na otrov opnokrilaca koja su imala prethodnu sistemsku reakciju.

Kako se alergija liječi alergenskom imunoterapijom?

Alergenska imunoterapija se provodi supkutanim, sublingvalnim, oralnim i rjeđe epikutanim putem. Supkutani (potkožne injekcije) i sublingvalni put (kapi ili brzo topive tablete koje se stavljaju pod jezik) dugi su niz godina u praktičnoj primjeni i pokazali su se vrlo učinkovitima u liječenju bolesnika s dokazanom alergijom na inhalacijske alergene.

Supkutana imunoterapija ili davanje alergena injekcijom ispod kože podrazumijeva tjednu aplikaciju rastućih doza alergena, nakon čega slijedi faza održavanja putem mjesečnih aplikacija alergena u razdoblju od minimalno tri godine.

Sublingvalma imunoterapija – davanje alergena pod jezik, se primjenjuje uzimanjem alergena pod jezik u obliku kapi ili brzo topljivih tableta, najčešće na dnevnoj osnovi. Odlično se podnosi bez ozbiljnih neželjenih reakcija zbog čega se primjenjuje u kućnim uvjetima i često je izbor liječenja u pedijatrijskih bolesnika.

Oralna imunoterapija  se koristi prvenstveno u liječenju alergije na hranu, no nema standardiziranih protokola, a nedostatak je česta pojava sistemskih neželjenih alergijskih reakcija. U fazi istraživanja su i drugi alternativni načini primjene alergena u svrhu liječenja.

Kako liječiti alergiju: indikacije za primjenu alergenske imunoterapije

Alergenska imunoterapija  se najdulje primjenjuje u liječenju alergijskih respiratornih bolesti, prvenstveno alergijskog rinokonjunktivitisa i astme.

Preporuča se u bolesnika koji su preosjetljivi na manji broj srodnih alergena, najčešće ako simptomi ne mogu biti zadovoljavajuće kontrolirani farmakološkom terapijom, te kod bolesnika koji ne žele uzimati lijekove ili lijekovi izazivaju neprihvatljive nuspojave.

Indicirana u liječenju bolesnika koji su imali sistemsku alergijsku reakciju na otrov opnokrilaca (pčela, osa, stršljen). Sve više se primjenjuje, posebice u pedijatrijskoj populaciji, u liječenju alergije na hranu. Zasad nije indicirana u bolesnika u kojih je atopijski dermatitis jedina manifestacija alergije.

.

Upute za alergološko testiranje

Izdvojene novosti