traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Urtikarija i angioedem kod djece

Piše: Izv. prof. dr. sc. Irena Ivković-Jureković, prim. dr. med.

Specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije

Urtikarija i angioedem su kožna oboljenja koja se često javljaju kod djece te izazvaju brigu roditeljima. Saznajte što uzrokuje urtikariju i angioedem kod djece, kako ih prepoznati, te koje korake poduzeti za učinkovito liječenje i ublažavanje simptoma.

Urtikarija i angioedem – što su zapravo?

Što je urtikarija?

Urtikarija je ograničena oteklina i crvenilo u površinskom sloju kože (dermisu). Urtikarija se kod djece obično javlja u vidu multiplih promjena na koži, kao crvena ili ružičasta uzdignuća, oštrih rubova, elastične površine, lokalizirana samo na ograničenim mjestima ili generalizirana po cijelom tijelu. 

Promjer kožnih promjena može iznositi od 2-5 mm do nekoliko centimetara, a ako zahvaća veće površine koža poprima izgled zemljopisne karte. Obično je praćena jakim svrbežom ili žarenjem pa se u djece nalaze i dodatne promjene u vidu ogrebotina. Prolazi spontano, obično traje 1-24 sata, ali može recidivirati tijekom nekoliko dana. Kod oko polovine bolesnika urtikarija i angioedem slijede jedno drugo.

Što je angioedem?

Angioedem  je karakteriziran oteklinom u dubokom dermisu i potkožnom tkivu, nastaje naglo i može zahvatiti i sluznice. Oteklina je obično bolna, rijetko je praćena svrbežom. Prolazi sporije nego urtika i može trajati do 72 sata.

Obično se javlja na dorzumu šaka ili stopala, očnim kapcima, usnicama, genitalijama i sluznicama (na mjestima rahlog vezivnog tkiva). Angioedem gornjih dišnih putova može izazvati smetnje disanja koje mogu ugroziti bolesnika.

Urtikarija kod djece – koje vrste postoje

Alergijska i nealergijska urtikarija

Prema mehanizmu nastanka, urtikarija može biti alergijska i nealergijska.

Alergijska urtikarija je posredovana imunosnim mehanizmima,  a najčešće je izazvana hranom,lijekovima, otrovom opnokrilaca, a nekad i fizikalnih čimbenicima.

Nealergijska urtikarija nastaje izravnim djelovanjem različitih čimbenika na membranu stanica –mastocita, s posljedičnim zbivanjima koja izazivaju osip (smatra se da urtikarija na neke lijekove, aditive, i neke vrste hrane npr. ribu, nastaju ovim mehanizmom).

Akutna i kronična urtikarija kod djece

Prema duljini trajanja razlikujemo akutnu i kroničnu urtikariju.

Akutna urtikarija se javlja  iznenada i naglo, a može trajati do 6 tjedana.

Broj i veličina urtika su raznoliki. Pojedinačna urtika traje nekoliko sati. Nove urtike izbijaju na mahove, bolesnik se žali na svrbež kojeg suzbija češanjem. Ponekad su prisutni i opći simptomi (povišena temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima, mučnina, povraćanje, proljev i dr.). U većini slučajeva traje nekoliko dana (1-7 dana).

Akutna urtikarija se češće  javlja u osoba sklonih alergijskim bolestima, češća kod djece i mlađih odraslih osoba. Uzrok može biti hrana, osobito u djece (bjelančevine kravljeg mlijeka, jaja, čokolada, kikiriki, orašasti plodovi,riba, školjke i dr.), lijekovi (penicilinski i drugi antibiotici, analgetici, barbiturati), inhalacijski alergeni (pelud, perje, grinje iz kućne prašine, spore plijesni), aditivi u hrani (tartrazin, benzoati, salicilati), infekcije (virusne, bakterijske, parazitarne, gljivične), sistemske bolesti. U dječjoj dobi najčešći uzrok akutne urtikarije su virusne infekcije, posebice gornjih dišnih putova.

O kroničnoj urtikariji govorimo ako osip traje dulje od 6 tjedana. Javlja se u 0,1-3% djece, u oko 25% slučajeva radi se o fizikalnoj urtikariji, a ostalo čine kronična idiopatska urtikarija (nepoznatog uzroka) i kronična autoimunosna urtikarija.

Urtikarija i angioedem kod djece – dijagnostika i liječenje

U dijagnostici urtikarije i angioedema najvažnija je detaljna i opsežna anamneza i klinički pregled bolesnika.

Većina urtikarija ima karakterističan izgled kožnih promjena  prema kojima se postavlja dijagnoza. Međutim, često puta je teško  utvrditi uzrok unatoč opsežnoj obradi koja uključuje alergološko testiranje, laboratorijske nalaze, imunološku i infektološku obradu, a ponekad i provokacijske testove.

Kod sumnje na urtikariju uzrokovanu hranom preporučaju se i dijetetske mjere (izostaviti sumnjivu namirnicu te dodatke hrani – konzervanse i aditive) i voditi dnevnik prehrane. Također se preporuča iz okoline djeteta ukloniti sapune, deterdžente i različite potencijalne iritanse. Posebnu pažnju treba obratiti na lijekove  koje je dijete prethodno uzimalo.

Liječenje urtikarije i angioedema

Prvi lijek za kojim posežemo kada se kod djece pojavi urtikarija s ili bez angioedema je antihistaminik u obliku kapi, sirupa ili tablete koji će ublažiti svrbež i smanjiti osip. No, nakon prolaznog poboljšanja, u najvećem broju slučajeva se osip ponavlja tijekom nekoliko dana.

Ako generalizirana urtikarija recidivira u jakom obliku unatoč uzimanju antihistaminika u odgovarajućoj dozi ili ako je urtikarija praćena angioedemima, posebice ako se radi o angioedemima koji zahvaćaju meka tkiva na glavi, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Želite li naučiti više o urtikariji i angioedemu ili naručiti svoje dijete na pregled? KONTAKTIRAJTE NAS!

Izdvojene novosti

Otvori chat
Poliklinika Helena
Pozdrav,

ako trebate pregled bolesnog djeteta, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

Za sve ostale upite, molimo koristite našu web kontakt formu ili email.

Poliklinika Helena