traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Kognitivno bihevioralna terapija u radu s djecom i adolescentima

Piše: Tanja Babić Franjkić, mag. psych., sveuč. spec. rane intervencije, KBT, ACT i CFT terapeutkinja

Djetinjstvo je doba rasta i istraživanja, no nosi sa sobom mnoštvo izazova i teškoća koje utječu na djetetovu psihološku dobrobit. U slučaju kada se dijete ne uspijeva samostalno nositi sa svakodnevnim životnim stresorima (poput školskih obaveza, vršnjačkih odnosa, obiteljskih odnosa itd.) roditelji također počinju osjećati neugodne emocije poput straha, tuge, bespomoćnosti. Međutim, uz pomoć znanstveno utemeljene i dokazane terapije poput kognitivno bihevioralne terapije (KBT) djeca usvajaju načine kako se nositi s vlastitim mislima i emocijama te razvijaju zdrave psihološke obrasce.

Kognitivno bihevioralna terapija široko je rasporostranjen terapijski pristup koji se bazira na istraživanju povezanosti između misli, emocija i ponašanja osobe. Usmjerena je na prepoznavanje i mijenjanje negativnih obrazaca razmišljanja i ponašanja u realističnije i/ili pozitivnije načine pristupanja. Samim time razvijaju se zdraviji pristup svakodnevnim situacijama što u konačnici dovodi do sve veće razine psihološke dobrobiti.

Kada govorimo o KBT-u u radu s djecom i adolescentima, terapeut odabire tehnike i strategije primjenjene njihovoj dobi i individualnim potrebama. Ovaj terapijski pristup naglašava važnost jednostavnosti, angažiranosti i interaktivnosti u radu s djecom kako bi došlo do njihovog razumijevanja i aktivnog sudjelovanja u procesu. Terapeuti često uključuju igru, priče, ekspresivne metode i igre uloga kako bi se stvorio topao odnos povjerenja između terapeuta i djeteta. Istraživanja pokazuju brojne dobrobiti KBT-a u dječjoj dobi od kojih se ističe razvoj emocionalne regulacije, povećano samopouzdanje, povećane socijalne vještine, dugotrajno jačanje emocionalne otpornosti.

Kognitivno bihevioralna terapija u radu s djecom stoga predstavlja efikasan, znanstveno dokazan pristup u poticanju i održavanju mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti. Kroz ovaj terapijski pristup djeca razvijaju zdravije načine nošenja sa stresom, vještine emocionalne regulacije i pozitivnu sliku o sebi. U doba kada je psihološka dobrobit mnogih poljuljana, mentalno zdravlje djece postaje još snažnije izražen prioritet. Rano djelovanje i traženje pomoći od kognitivno bihevioralnih terapeuta jedan je od iznimno važnih načina kako očuvati (i sačuvati) psihološku dobrobit mladih.

Izdvojene novosti