traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Priprema za EEG

EEG je funkcionalna, neinvazivna metoda koja registrira električnu aktivnost neurona (moždanih stanica). Mozak se sastoji od bilijuna neurona koji su električni aktivni, zahvaljujući električnoj aktivnosti koja postoji na njihovoj membrani. Oni komuniciraju putem električnih impulsa i aktivni su cijelo vrijeme, čak i kada spavate. Ova se aktivnost prikazuje kao valovita linija na EEG snimci.

Glavna vrijednost ove pretrage je u dijagnostici poremećaja svijesti. Dodatno se primijenjuje kod glavobolja, vrtoglavica, poremećaja pokreta ( npr. tikova ), poremećaja ponašanja i komunikacije, poremećaja spavanja, nakon traume glave, u nekim metaboličkim poremećajima itd.

Kako se radi EEG?

Pretraga je neinvazivna, bezbolna, ne zrači i nije štetna. Prikazuje trenutačnu funkciju (aktivnost) moždanih stanica te se može mijenjati ovisno o stanju osobe koju snimamo (budnost, spavanje, pospanost, glad, umor, glavobolja, neprospavana noć). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Snimanje se kod djece izvodi tako da se na glavu postavi kapa u obliku mreže na kojoj su fiksirane elektrode (mali metalni diskovi) koji se gelom dodatno zalijepe za površinu glave nakon fiksiranja kape.

Snimanje se izvodi u ležećem ili sjedećem položaju zatvorenih očiju. Od starijeg djeteta se u toku snimanja traži da na nalog otvori i zatvori oči. Trajanje snimanja u budnosti je 30-tak minuta, a tijekom snimanja mogu se provoditi i neke aktivacijske tehnike (koje “pobuđuju” ili provociraju aktivnost moždanih stanica) kao što je duboko disanje i fotostimulacija (“bljeskanje”). Mala djeca zbog kooperabilnosti obično se snimaju u prirodnom spavanju. Posebno vrijedan je EEG nakon neprospavane noći. On se najčešće koristi prilikom obrade poremećaja svijesti. Za taj vid pretrage dijete je potrebno pripremiti na poseban način.

PRIPREMA DJETETA

  1. dijete ide spavati u uobičajeno vrijeme, a budi se oko ponoći (veća djeca) ili oko 4h ujutro (manja djeca). Važno je da dijete nakon što se probudilo više ne zaspe do početka pretrage jer se EEG snimanje mora učiniti upravo u pospanosti i spavanju.
  2. kod starije djece poželjno je 8 sati prije snimanja izostaviti lijekove za spavanje, lijekove za smirenje, lijekove koji opuštaju  mišiće, kavu, čaju ili čokoladu. Ta sredstva mogu promijeniti nalaz. Uobičajene prepisane lijekove treba uzeti po rasporedu.
  3. poželjno je uzeti mali lagani obrok prije snimanja budući da i hipoglikemija (glad) može utjecati na električnu aktivnost.
  4. potrebno je imati svježe opranu kosu (samo šamponom) bez dodataka za oblikovanje i učvršćivanje frizure (laka, gela itd.) budući da se elektrode dodatno pričvršćuju posebnim gelom na kožu glave.