traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Priprema za 24h pH-metriju jednjaka

24h pH-metrija jednjaka, dijagnostička je pretraga koja se koristi za utvrđivanje patološkog gastroezofagealnog refluksa. To je poremećaj kod kojeg dolazi do značajnog vraćanja želučanog sadržaja iz želuca u jednjak. Zbog toga se javljaju različite smetnje sa strane probavnog trakta i/ili dišnog sustava i/ili neki opći simptomi. Patološki refluks je važno razlikovati od fiziološkog koji nije značajan za zdravlje, a za to nam služi upravo 24 satna pH-metrija jednjaka.

Pretraga se izvodi pomoću tanke mekane sonde koja se uvede kroz nos u jednjak gdje će senzor, smješten u sondi, zabilježiti refluksne epizode. Sonda je spojena s aparatom koji ih bilježi i dobivamo zapis o broju i težini refluksnih događanja tijekom 24 sata što je standardni period za procjenu. Na temelju toga možemo utvrditi radi li se zaista o patološkom refluksu i kojeg je stupnja. Izvođenje pretrage nije bolno.

PRIPREMA DJETETA

  1. djetetu je važno objasniti način na koji će se pretraga izvesti
  2. dijete treba biti minimalno 5 sati natašte prije pretrage
  3. antirefluksni lijekovi koji utječu na pretragu trebaju se prekinuti 6 dana prije izvođenja pretrage (osim ako se ista ne radi da se vidi učinkovitost terapije)

Na pretragu je poželjno donijeti:

  • kompletnu medicinsku dokumentaciju

24h pH-metrija jednjaka se NE preporuča izvoditi kada je dijete akutno bolesno, ima puno sekreta u gornjim dišnim putevima ili je na antibiotskoj ili drugoj terapiji koja na nju može utjecati!

Otvori chat
Poliklinika Helena
Pozdrav,

ako trebate pregled bolesnog djeteta, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

Za sve ostale upite, molimo koristite našu web kontakt formu ili email.

Poliklinika Helena