traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Alergija na latex

Piše: Ines Zukan, dr. med., spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije

Alergija na latex je alergijska reakcija na proteine prisutne u lateksu prirodnog kaučuka. Latex je bijeli mliječni sok tropskih biljaka iz roda kaučukovca dobiven urezivanjem kore  kaučukovca, Hevea brasiliensis.

Pojavnost alergijskih reakcija na lateks je u značajnom porastu, osobito  nakon Sars Cov 2 pandemije.

Alergija na latex predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za zdravstvene radnike , djecu sa spinom bifidom, radnike koji su profesionalno izloženi lateksu, pacijente s višestrukim operacijama, pa čak i opću populaciju .

Povećani rizik za razvoj preosjetljivosti na lateks  nastaje nakon otpetovanog  izlaganja medicinskim i potrošačkim proizvodima koji sadrže prirodni gumeni lateks.

Djeca sa spinom bifidom imaju jedinstvenu osjetljivost na lateks zbog ranog i čestog izlaganju lateksu (tijekom  dijagnostičkih i terapijskih procedura) kao i zbog  izmijenjenih neuroimunoloških reakcija.

Druga stanja koja zahtijevaju dugotrajna i učestala  izlaganja lateksu (urogenitalne anomalije, ventrikuloperitonealni shunt) su povezana s značajnim porastom lateks preosjetljivosti.

Kliničke manifestacije alergije na latex uključuju IgE posredovanu urtikariju, rinokonjuktivitis, astmu i anafilaksiju    kao i ne-IgE posredovani kontaktni alergijski dermatitis ( tip I i IV  reakcija preosjetljivosti).   

Klinička prezentacija IgE posredovane  reakcije na lateks uključuje širok spektar simptoma  koji nastaje kao posljedica degranulacije mastocita. Nakon kontakta s lateksom nastaje  lokalizirani svrbež i urtikarija. Nosne i očne tegobe nastaju kao posljedica zrakom nošenih čestica lateksa ili nakon direktnog kontakta  lica i čestica. Sistemske reakcije ( bronhospazam, laringospazam, hipotenzija) nastaju kao posljedica  otpetovanom izlaganju lateksu ili u izričito osjetljivih pojedinaca. Intraoperativna anafilaksija na lateks je česta i ozbiljna, životno ugrožavajuća  manifestacija  alergije na latex.

Klinička prezentacija ne IgE posredovane reakcije preosjetljivosti je alergijski kontaktni dermatitis koji se pojavljuje 24-48 sati nakon  kontakta.  Primarni alergeni su antioksidansi i akceleratori koji se koriste u procesu proizvodnje lateksa.

Kako su uspostavljene temeljne mjere opreza i pravila asepse, prevalencija alergije na latex je dosegla vrhunac 1990tih godina i stalnom je porastu.

Posebno su ugrožene skupne zdravstveni radnici i  osobe koje su profesionolano izložene lateksu tako da je najčešća neželjena reakcija – kontaktni nealergijski iritativni dermatitis  vezan  uz nošenje medicinskih lateks zaštitnih rukavica.Postojanje križne preosjetljivosti između lateksa i određenih namirnica( avokado, kesten, kiwi, jabuka, mrkva, banana) može biti od velikog kliničkog značaja u pojedinih pacijenata ( latex food sy).

Alergiju na lateks je moguće spriječiti, ali je nije moguće izliječiti.

Jedini učinkoviti način prevencije razvoja alergijske reakcije je IZBJEGAVANJE IZLOŽENOSTI PROIZVODIMA OD LATEKSA.  

Lateks alergični pacijenti bi morali imati vlastitu zalihu vinilnih ili nitrilnih ( latex free) rukavica pri posjetu stomatologu ili liječniku.

Pacijenti  s velikim rizikom razvoja anafilaksije morali bi  imati adrenalinski autoinjektor kao i  narukvicu  obilježja („latex – allergic“).

Svijest i obrazovanje su ključevi uspješne prevencije i liječenja.   

Želite li naučiti više o alergiji na latex ili naručiti svoje dijete na pregled? KONTAKTIRAJTE NAS!

Izdvojene novosti