traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Najbolji sportovi za djecu s obzirom na njihov uzrast

Dr. sc. Josip Vlaić, dr. med, spec. ortopedije, uži spec. dječje ortopedije

Rekracija je poželjna, ustvari nužna, u svakoj životnoj dobi. Kako bismo usvojili sportske navike i održali kroz cijeli život želju za fizičkom aktivnosti, važno je već od malih nogu početi se baviti sportom. No, koji su najbolji sportovi za djecu određenih uzrasta?

Kod izbora sportske aktivnosti za dijete, treba obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prije svega, voditi računa da je sport koji smo izabrali primjeren dječjem uzrastu. Ako nije, može doći do ozljeda i dugoročno štetnih posljedica za zdravlje. Bitno je i da je trener stručan.

Isto tako, ne treba dijete prisiljavati da se bavi nečim ako to ne želi. Time stvaramo kontraefekt. Također, treba mu dozvoliti da se predomisli i nekoliko puta, odnosno da mijenja aktivnosti dok ne nađe onu koja ga veseli, što je u biti najvažnije. 

Na što obratiti pozornost pri izboru rekreacije za dijete i koji su najbolji sportovi za djecu s obzirom na uzrast? 


“S obzirom na uzrast mogu se preporučiti različiti sportovi. Uglavnom sam za one kojima se djeca zaista žele baviti. Kod mlađih uzrasta je najbolje provoditi bazične sportove poput atletike, gimnastike, ritmike, plivanja pa čak i borilačkih sportova koji su dobri za razvoj koordinacije”, navodi dr. Vlaić. Dodaje kako su prethodno navedeni sportovi dobri i za prvašće, uz to da njima preporučuje i stolni tenis. “U kasnijim razredima djeca mogu ići i na kolektivne sportove poput nogometa, košarke, rukometa”, kaže dr. Vlaić. 

Na pitanje koliko su opasni kontaktni sportovi poput hokeja i boksa ili pak veslanja ortoped kaže kako niti jedan sport nije opasan ako je trener dovoljno educiran da upozori roditelje i djecu na moguće opasnosti, no ipak preporučuje da se s boksom i veslanjem pričeka, dok hokej mogu trenirati i mlađa djeca.

Izdvojene novosti