traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Otvorena nova podružnica Poliklinike Helena

Podružnica Poliklinike Helena – Centar za neuropedijatriju, rehabilitaciju i ranu intervenciju

U kolovozu 2023. godine, na lokaciji Ljudevita Posavskog 31 u Zagrebu, Poliklinika Helena otvorila je vrata još jednoj usko specijaliziranoj podružnici s iskusnim stručnjacima okupljenim u Centru za neuropedijatriju, rehabilitaciju i ranu intervenciju. Podružnica Poliklinike Helena na novoj lokaciji prostorno je i ambijentalno prilagođen specifičnim potrebama ovih djelatnosti i opremljen je najsuvremenijom visokosofisticiranom medicinskom opremom zahvaljujući sredstvima novog EU projekta.

Obzirom da u Polikliniku zadnjih godina iz Hrvatske i cijele regije dolazi sve više djece s raznim neurološkim bolestima, a najviše sa spinom bifidom kao i drugim razvojnim anomalijama kralježnice i mozga, zatim perinatalno rizična djeca, djeca s epilepsijom,  genetskim neurološkim poremećajima, prepoznali smo potrebu otvaranja ovakvog specijaliziranog modernog centra. Također je u kontinuiranom porastu broj djece s ranim poremećajima komunikacije, odstupanjima u razvoju govora, poremećajima hranjenja, poremećajima pažnje, ponašanja, spavanja i  učenja. Prepoznali smo važnost i prednost timskog multidisciplinarnog dijagnostičkog i terapijskog pristupa te kvalitetne i kontinuirane edukacije roditelja kako bi maksimalno sudjelovali u svakom segmentu terapije i rehabilitacije.

Kabinet za neurofiziološku dijagnostiku

U okviru Centra opremljen je Kabinet za neurofiziološku dijagnostiku koji uključuje elektroencefalografiju (EEG), elektromioneurografiju (EMNG), evocirane potencijale, ultrazvuk mozga i kralježnice, transkranijalni color dopleri (TCCD) a rade se i genski testovi za brojne neurološke bolesti.

Kabinet za logopediju

Pri Kabinetu za logopediju, psihologiju i ranu intervenciju podružnice Poliklinike Helena provodi  se suvremena i učinkovita timska multidisciplinarna procjena djece od rane dojenačke dobi koja uključuje logopedsku dijagnostiku te procjenu oralno motoričkih sposobnosti, vještine žvakanja, gutanja i hranjenja, komunikacijskog i jezično – govornog razvoja, tečnosti govora, glasa, socijalno-komunikacijskih vještina, specifičnih teškoća učenja. U okviru brojnih aktivnosti Centra provodi se i procjena spremnosti za školu, vještina čitanja, pisanja i računanja.

Iskusni tim stručnjaka logopeda provodi suvremene terapijske metode uz primjenu logopedskih pomagala (npr. “Talk Tools” alati, logopedske sonde, aplikacije…) za jačanje orofacijalne muskulature, pravilno pozicioniranje tijela i artikulatora za žvakanje i hranjenje, za poticanje komunikacijskih vještina te jezično – govornog razvoja, pravilnog razvoja i korekciju glasova. Provodi se i savjetovanje roditelja o poticajnim i podržavajućim postupcima posebno djece niže kronološke dobi, djece s rascjepima nepca i usana, teškoćama žvakanja i hranjenja, kašnjenja u razvoju govora  te Hanen program “More than Words” – namijenjen i prilagođen roditeljima i obitelji djece s poremećajem iz spektra autizma ili komunikacijskim poremećajima. Naši iskusni dječji psiholozi provode psihodijagnostičku procjenu od rane dojenačke do školske dobi služeći se standardiziranim testovima i upitnicima te ovisno o dobi djeteta, procjenjuju psihomotorni i socio-emocionalni razvoj, pažnju, grafomotoričke i kognitivne sposobnosti i savjetuju roditelje o poticajnim i podržavajućim postupcima.

Psihološko savjetovanje

Osim dijagnostike provodi se i psihološko savjetovanje vezano uz ponašanje i emocionalne smetnje, kognitivno bihevioralna terapija (KBT), terapija prihvaćanja i posvećenosti (ACT), terapija usmjerena na suosjećanje (CFT) itd.

Rana intervencija

Posebno ističemo timsku procjenu iskusnih logopeda i psihologa specijalista rane intervencije namijenjenu roditeljima djece niže kronološke dobi koji trebaju pouzdane informacije i podršku u praćenju razvoja djece s razvojnim teškoćama ili rizikom za njihov nastanak. Timska procjena uključuje dijagnostiku (neuro)razvojnih poremećaja i poremećaja nepoznate etiologije u području spoznaje, komunikacije, jezika i govora. Od najranije kronološke dobi provodi se procjena i utvrđivanje stupnja komunikacijskog i jezično – govornog razvoja djeteta, procjena stupnja psihomotoričkog i socioemocionalnog razvoja, pažnje i samostalnosti djeteta.

Tijekom procjene stručnjaci podružnice Poliklinike Helena informiraju o temeljnim djetetovim potrebama i o važnosti ranih interakcija za djetetovo napredovanje i učenje i savjetuju roditelje. Nakon procjene, roditeljima se izdaje pisani nalaz, mišljenje i preporuka za eventualno uključenje u terapije ili obavljanje dodatnih potrebnih pregleda.

Terapijsko hranjenje

Kod djece s raznim oblicima poremećaja hranjenja poput slabog žvakanja, nemogućnosti uzimanja krutih obroka, odbijanja obroka ili selektivnosti u jelovniku provodi se program „Terapijskog hranjenja“.  Pristup je timski koordiniran od strane iskusnog gastroenterologa te educiranog edukatora hranjenja uz logopeda i psihologa. Započinje se inicijalnom procjenom kojom je obuhvaćena evaluacija procesa hranjenja, ali i cjeloviti status djeteta uključujući i njegove prehrambene potrebe te stanje uhranjenosti. Nakon toga se nastavlja s programom vježbi i savjetovanja koji su prilagođeni samom problemu i dobi djeteta. U okviru Kabineta za rehabilitaciju, biofeedback i neuromodulaciju provodi se edukacija za „baby handling“, neurorazvojne vježbe (Bobath, Vojta), Schroth vježbe za kralježnicu, razne vrste biofeedbacka, neuromodulacija, vježbe zdjeličnih mišića, razni programi za postizanje kontinencije, DNS i Giger MD terapija na više uređaja namijenjenih raznoj dobi.

Cilj nam je otvaranjem podružnice profilirati centar izvrsnosti i u ovom segmentu pedijatrijske medicine, koji će našim malim pacijentima pružiti vrhunsku dijagnostiku, ranu intervenciju i rehabilitaciju na jednom mjestu i to od strane multidisciplinarnog tima iskusnih stručnjaka, u prostoru i ambijentu te na opremi koja spada u sam vrh europske pedijatrijske medicine. Kod djece s neurorazvojnim odstupanjima cilj nam je individualiziranim pristupom, prilagođenim svakom djetetu i njegovim mogućnostima kao i roditeljima, postići što višu razinu neuromotornog oporavka i najviši mogući funkcionalni nivo.

Veseli nas daljnji iskorak Poliklinike Helena (podružnice Poliklinike Helena) u smjeru cjelovite, pravovremene i vrhunske skrbi za naše pacijente

Previous
Next

Izdvojene novosti

Otvori chat
Poliklinika Helena
Pozdrav,

ako trebate pregled bolesnog djeteta, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

Za sve ostale upite, molimo koristite našu web kontakt formu ili email.

Poliklinika Helena