traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Biofeedback – vježbe mokrenja kod djece

BIOFEEDBACK – VJEŽBE MOKRENJA KOD DJECE

Poremećaji mokrenja vrlo su česti u dječjoj dobi. Epidemiološke studije pokazuju da čak do 20% sedmogodišnjaka ima neki od poremećaja mokrenja.

Najčešće tri skupine poremećaja s kojima se susrećemo u kliničkoj praksi su noćno mokrenje, poremećaji funkcije mjehura i neurogeni mokraćni mjehur. Noćno mokrenje je benigan poremećaj uzrokovan najčešće malim kapacitetom mokraćnog mjehura ili smanjenim izlučivanjem hormona koji sudjeluje u stvaranju mokraće. Neliječeno noćno mokrenje iza pete godine života može dovesti do psihičkih posljedica u razvoju djeteta. Djeca se osjećaju različito od svojih vršnjaka, osjećaju ljutnju, stid, promjenljivog su raspoloženja, ne mogu sudjelovati u uobičajnim dječjim aktivnostima poput školskih izleta, maturalnih putovanja ili kampiranja.

Za razliku od noćnog mokrenja koje ne uzrokuje oštećenje bubrega, poremećaji funkcije mjehura dovode do oštećenja stijenke mjehura, ponavljanih uroinfekcija, dnevnog i noćnog nekontroliranog mokrenja te vezikoureteralnog refluksa što sve može dovesti do oštećenja bubrega. Za razliku od funkcionalnih poremećaja koji se javljaju kod neurološki zdrave djece, neurogeni mjehur nastaje zbog prirođenog ili stečenog oštećenja živaca za mokraćni mjehur. Najčešći prirođeni uzroci su anomalije kralježnične moždine (mijelomeningokela, lipomeningokela, dijastematomijelija, ageneza sakruma, sindrom kaudalne regresije, tethered cord sindrom). Najčešći stečeni uzroci su cerebralna paraliza, transverzalni mijelitis, tumori kralježnične moždine, trauma kralježnice, progresivne neurodegenerativne bolesti, multipla skleroza, Guillain-Barre sindrom i oštećenje živaca tijekom operacija. Svaki od ovih uzroka može dovesti do različitog stupnja oštećenja mokraćnog sustava.

Ovisno o tipu poremećaja mokrenja koriste se različiti lijekovi za povećanje kapaciteta mokraćnog mjehura, snižavanje tlaka unutar mjehura, opuštanja sfinktera i dr. Uz lijekove danas se u svijetu provode vježbe mokrenja tzv. biofeedback. Biofeedback je tehnika kojom pacijent može utjecati na neke fiziološke funkcije koristeći signale iz vlastitog tijela. Brojna istraživanja su pokazala da je mogući voljni utjecaj ne samo na tjelesne funkcije koje su pod kontrolom «voljnog» živčanog sustava, nego i one pod kontrolom «nevoljnog», odnosno autonomnog živčanog sustava. Postoje različiti tipovi biofeedbacka koji koriste uređaje za: EMG, mjerenje temperature, pulsa, disanja i EEG. Tako je pomoću biofeedbacka moguća kontrola visine krvnog tlaka, frekvencije srca, električne aktivnosti mozga, glavobolja, ulkusne bolesti, epilepsije, funkcionalnog proljeva, astme, boli, hiperaktivnosti kod djece, mucanja, Raynaudove bolesti itd. Biofeedback je osobito efikasan za sprečavanje poremećaja koji su pod snažnim utjecajem psihološkog stresa (psihosomatski poremećaji) i za smanjenje boli. Kod djece s poremećajima mokrenja koristi se EMG uređaj koji mjeri aktivnost mišića i uči pacijenta kako da relaksira mišić ili postigne kontrolu nad radom određenog mišića. Samoljepive elektrode se postavljaju na mišiće zdjelice i spajaju s kompjuterom u urodinamskom uređaju. Kompjuter pretvara električne impulse iz mišića u pokrete junaka iz crtanih filmova. Dijete na ekranu gleda crtani film, pokreće likove i igra video igrice stišćući i opuštajuće mišiće koji sudjeluju u kontroli mokrenja. Uz dobru koncentraciju i uspješnu kontrolu mišića postiže više bodova u igrici. Već nakon 1 – 2 igrice dijete počinje shvaćati što je stiskanje, a što opuštanje mišića.

Biofeedback pomaže u kontroli mokrenja kod djece s noćnim mokrenjem, sa dnevnom inkontinencijom mokraće, s ponavljanim upalama mokraćnog sustava, s vezikoureteralnim refluksom, odnosno vraćanjem mokraće prema bubregu. Poremećaji rada mišića mokraćnog sustava kod djece dovode do stvaranja visokih tlakova u mokraćnom mjehuru, nemogućnosti potpunog pražnjenja mjehura što ima kao posljedicu noćno i dnevno nekontrolirano mokrenje, ponavljane upale, neredovite stolice, vraćanje mokraće prema bubregu te oštećenje bubrega. Biofeedback se također koristi kod djece s operacijama na mokraćnom sustavu ili kralježnici koja su dovela do djelomičnog oštećenja živaca za mišiće mokraćnog sustava. Elektrode se postavljaju na mišiće koje želimo jačati te se vježba njihovo stiskanje naizmjenično sa opuštanjem. Na taj načim dijete postaje svjesno kontrakcije sfinktera te bolje može kontrolirati rad mjehura. Metoda je potpuno neinvazivna i bezbolna, za djecu vrlo zabavna, a razultati se mogu vidjeti već nakon nekoliko vježbica. Dijete postaje suho, nestaju uroinfekcije, smanjuje se, a ponekad i potpuno nestaje refluks.

prof.dr.sc. Andrea Cvitković Roić, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Izdvojene novosti