traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Infekcija pupka kod beba

Piše: dr.sc. Tatjana Lesar, dr.med., spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske gastroenterologije, Poliklinika Helena

Briga oko pupka važan je zadatak svih roditelja tek rođenih beba. Razne promjene nisu rijetkost, no važno je znati što je uobičajeno, a kada se svakako javiti liječniku. Infekcija pupka je jedna od tih situacija.


Tijekom rasta u majčinom trbuhu, dijete dobiva kisik i hranu kroz pupčanu vrpcu. Po rođenju se pupčana vrpca presijeca i ostaje pupčani bataljak koji obično otpadne između trećeg i četrnaestog dana života.


Prema smjernicama pupčani bataljak je potrebno održavati suhim kako bi na vrijeme otpao. No, ponekad pupak ne otpadne u očekivanom vremenu. Najčešće se samo radi o debljoj pupčanoj vrpci, pa je bataljku potrebno dulje vrijeme kako bi se osušio i otpao. U nekim slučajevima se pojave sukrvica ili pojačana sekrecija iz pupka te pojačano bujanje tkiva (granulom) što izaziva veliku brigu kod roditelja.

Infekcija pupka – pojačana sekrecija

Vlaženje pupka, odnosno pojačana sekrecija javlja se kao posljedica blage infekcije. Pritom je dijete uobičajeno dobrog općeg stanja, nema povišenu temperaturu i normalno se ponaša. Sekrecija je prozirna, a koža oko pupka nije crvena. U tom slučaju nije potrebno odmah tražiti liječničku pomoć.

Što činiti kod pojačane sekrecije?

Pupak se treba čistiti antiseptičnim sredstvom i treba ga držati suhim. Dijete se treba promatrati te se slučaju crvenila, otekline i pojave sukrvice ili gnojne sekrecije, pogoršanja općeg stanja i/ili odbijanja hrane, odmah javiti liječniku.

Pojava sukrvice

Prvih dana nakon otpadanja pupka sukrvica nije rijetka pojava i nije se potrebno odmah javljati liječniku. Potrebno je održavati pupak suhim. No, ako je riječ o ponavljanom krvarenju ili većoj količini krvi, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se ustanovilo radi li se možda o infekciji.

Granulom pupka

Granulom pupka nastaje kao posljedica pojačanog stvaranja granulacijskog tkiva zbog kojeg pupak otežano zacjeljuje. Može se prepoznati zbog karakterističnog izgleda koji podsjeća na gljivu, ali može biti raznih oblika i veličine. Može biti prisutan samo granulom, ali uz granulom može biti prisutna i sekrecija.

Što činiti ako se pojavi granulom pupka?

Pojavi li se granulom, potrebno je javiti se liječniku zbog liječenja kako bi se spriječila dodatna infekcija. Liječnik će provesti postupak lapiziranja. To je bezbolan postupak tijekom kojeg liječnik lagano dodiruje granulom štapićem srebrnog-nitrata. Najčešće se ovaj postupak mora ponoviti nekoliko puta prije nego što granulom nestane.

Kod kuće je potrebno održavati pupak suhim, provoditi higijenu pupka antiseptičnim sredstvom te provodili lokalnu terapiju antibiotskim praškom.

Infekcija pupka – bakterijska upala

Omfalitis je bakterijska infekcija pupka te okolne kože i potkožnog tkiva. Pritom pupak najprije vlaži, a potom se javlja gnojna, sukrvava sekrecija te crvenilo i oteklina okolne kože. Crvenilo se može širiti oko pupka poput zraka sunca.

Dijete je lošeg općeg stanja, ima povišenu temperaturu i obično slabije jede. Ako se razviju znakovi omfalitisa, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć kako bi se što prije započelo liječenje.

Uzrok su obično bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, Escherichia coli ili Klebsiella pneumoniae. Bolest se liječi antibioticima i primjenom lokalnog antiseptika.

Infekcija pupka – upute za roditelje

• Prije kontakta s pupkom obavezno oprati ruke
• Pupak održavati suhim – pelene presaviti ispod pupka te pupak prekriti čistom gazom. Također, ne kupati dijete dok pupak nije otpao i dok nije potpuno suh.
• Čekati da pupak sam otpadne
• Javiti se patronažnoj sestri i/ili liječniku ako se jave promjene na pupku
• Javiti se odmah liječniku ako se jave znakovi omfalitisa

Sumnjate da vaše dijete ima infekciju pupka? KONTAKTIRAJTE NAS i dogovorite pregled!

Izdvojene novosti