traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Intimna higijena djevojčica

Intimna higijena djevojčica u novorođenačkom i dojenačkom razdoblju iziskuje često presvlačenje pelena, što preporučamo redovito svaka 3 sata, a svakako odmah nakon evakuacije stolice.

Kod previjanja bitno je nježno blazinicom ili krpicom gaze namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje malih usana. Ovo se radi kako bi uklonili stare naslage kreme i stolice. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji. Za svaki je slijedeći potez potrebno koristiti novu blazinicu. Ako je beba imala stolicu najbolje je oprati je pod mlazom tople vode. Nakon toga, treba je dobro posušiti čistim mekanim ručnikom i namazati dječjom kremom.

Poželjno je da je zaštitna krema za pelensku regiju obogaćena cink oksidom. On ima antiseptički učinak te predstavlja barijeru koja štiti kožu od mokraće, stolice ili trenja slojeva pelena.

U kremama za pelensku regiju također su prisutni i drugi blagotvorni sastojci. Ovo može biti bakar sulfat (ima antibakterijsko djelovanje, inhibira aktivnost ureaze održavajući uravnotežen pH) ili ekstrakt zobi (ima protuupalno, umirujuće, omekšavajuće i zacjeljujuće djelovanje).

Zbog osjetljivosti tog područja unatoč svemu, katkad se može razviti crvenilo, maceracije, iscjedak i slično. Tada je najbolje potražiti savjet liječnika, jer se može raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji. U takvim situacijama primjenjujemo specifično lokalno liječenje.

Intimna higijena djevojčica – higijena spolovila

Nakon skidanja pelena i uspostavljanja kontrole nad stolicom i mokrenjem, higijena spolovila djevojčica podrazumjeva pranje. Ovo je najbolje raditi pod mlazom vode, uz eventualnu upotrebu posebnih sredstava za intimnu higijenu djevojčica.

Treba paziti da se radi o sredstvima koja ne narušavaju normalni pH tog područja. Promjena pH može pogodovati pojavi crvenila, iritacije kao i bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Nakon pranja se preporuča spolovilo obrisati suhim i mekim ručnikom koji treba mijenjati svakih par dana. U predškolskoj dobi kod djevojčica ponekad dolazi do crvenila spolovila, jer se nakon mokrenja zaborave obrisati te nastaje iritacija sluznice.

Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama skrenuti pažnju da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Isto je bitno voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju nakon stolice kako intimno područje ne bi došlo u kontakt sa njom.

U slučaju crvenilla i pečenja preporučaju se oblozi od hrastove kore ili kamilice, a ako su smetnje jače izražene i evenutualno postoji i iscjedak, prema potrebi se primjenjuju i antibakterijske i antigljivične kreme te katkad i peroralna antibiotska terapija po preporuci liječnika.

Preporuča se nositi pamučno donje rublje, izbjegavati uske hlače, šampone i sapune, kupanje u bazenima kao i dugi boravak u vlažnom kupaćem kostimu, a općenito se preferira tuširanje prema kupanju.

Želite li naučiti više o intimnoj higijeni djevojčica ili naručiti svoje dijete na pregled? KONTAKTIRAJTE NAS!

Izdvojene novosti