Izlaganje suncu u dječjoj dobi

IZLAGANJE SUNCU U DJEČJOJ DOBI

Izlaganje sunčevoj svjetlosti dječje kože ima svoje dobre i loše strane. Dobre su poboljšanje sinteze vitamina D i ugradnje kalcija u kosti, kao i smirenje atopijskih promjena, a loše mogućnost nastanka iritacija, opeklina te kumulativno djelovanje UV zraka što može povećati rizik za tumorske promjene kože u odrasloj dobi.

Dječja koža je nježna i zaštitni pigmentni sustav nije u potpunosti razvijen, stoga je osjetljivija nego u odraslih na štetno djelovanje sunčevog zračenja. Već kratki boravci na direktnom podnevnom suncu, pogotovo u mlađe djece, mogu izazvati opekline. Opekline su karakterizirane crvenilom kože, često i stvaranjem mjehura uz osjećaj bolnosti i pečenja. Budući da je u djece omjer površine tijela u odnosu na tjelesnu masu puno veći nego u odraslih, djeca osim promjena na koži lakše razviju i sistemne znakove pregrijavanja kao povišenje tjelesne temperature, klonulost i slično.

Stoga je često pitanje kada i koliko dijete izlagati suncu, pogotovo ljeti i kako se zaštiti od štetnog učinka?

OSNOVNE UPUTE ZA ZAŠTITU OD SUNCA DJECE:

 1. Djecu mlađu od 1 godine ne izlagati izravnom djelovanju sunca;
 2. Stariju djecu ne izlagati suncu u periodu između 11 i 17 sati;
 3. Za boravak na suncu, ali i za duži boravak u hladu (sjeni) zbog refleksije UV zraka potrebno je nanijeti zaštitnu kremu koja sadrži zaštitu od UVA i UVB zraka i namjenjena je dječjoj koži;
 4. Kremu nanijeti 20 – 30min prije boravka na suncu, ne zaboraviti obnavljati, naročito iza kupanja;
 5. Koristiti pokrivala – šešire, kape, lepršavu odjeću, sunčane naočale s UV zaštitom;
 6. Ne prakticirati duge vožnje u autu danju gdje su djeca kraj prozorskog stakla, jer staklo propušta UVA zraka

ŠTO UČINITI AKO SU SE IPAK DOGODILE OPEKLINE OD SUNCA?

 1. Opečenu kožu “rashlađivati” oblozima – gazu natopiti vodom sobne temperature i obloge mijenjati svakih 5 -10 minuta. Nikako na kožu stavljati led, ni alkohol.
 2. Na opečenu kožu može se nanijeti neutralni losion ili kremu. U ljekarnama se mogu kupiti i kreme za hlađenje čija je namjera upravo da ubrzaju oporavak oštećene kože. Oblog se može staviti i preko kreme.
 3. Nuditi djetetu dosta tekućine. Savjetuje se i boravak u klimatiziranoj prostoriji.
 4. Uputiti se liječniku:
  1. ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu
  2. ako opeklina zahvaća veću površinu tijela
  3. tjelesna temperatura raste preko 38C
  4. javljaju se i drugi simptomi (glavobolja, klonulost, povraćanje)
  5. na koži pored crvenila ima i mjehurića

Zapamtiti! Opekline predstavljaju akutno oštećenje kože od sunca. Pravilnom zaštitom od sunca one se mogu spriječiti. Sunčane opekline u djetinjstvu i mladosti predstavljaju povećan rizik od malignog melanoma i karcinoma kože u odrasloj dobi!

Izdvojene novosti