traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.
Krpelji i najčešće bolesti koje prenose

Krpelji i najčešće bolesti koje prenose

S toplijim temperaturama, sve češće provodimo vrijeme u prirodi, a s ljetnim radostima dolazi i sezona krpelja koji mogu prenijeti razne bolesti. Rizik od mogućeg kontakta s krpeljima je posebno visok u niskom raslinju od kasnog proljeća do rane jeseni, ovisno o klimatskim uvjetima.

Najčešće bolesti koje prenose krpelji u Hrvatskoj su  Lajmska bolest, krpeljni meningoencefalitis, mediteranska pjegava groznica, tularemija, anaplazmoza, erlihioza babezioza. Najčešće su Lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis koje prenosi tzv. šumski krpelj (Ixodes ricinus). 

Lajmska bolest ili borelioza

Lajmsku bolest (boreliozu) uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi, a bolest se dijeli na ranu i kasnu fazu. Ranu lokaliziranu fazu karakterizira  kožni eritem (erythema migrans) koji je uglavnom specifičnog izgleda, poput crvenog prstena koji se širi oko ujeda.  Inkubacija traje od 3 do 32 dana. U ovoj fazi, Lajmska bolest se liječi antibioticima, a terapija uglavnom traje 2 tjedna. 

Ranu diseminiranu fazu (koplikacije u prvoj fazi) karakterizira pojava više eritema na koži. Osim kožnih promjena, mogu se javiti i neurološke, srčane ili očne tegobe, od kojih je najčešća paraliza ličnog živca. 

Kasna faza se očituje mjesecima ili godinama nakon početne infekcije, a karakteriziraju je raznovrsni neurološki ili reumatološki simptomi.

Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je bolest koja je kod djece uglavnom blažeg tijeka. Uzrokuje je virus  krpeljnog meningoencefalitisa, a čovjek se zarazi ujedom krpelja ili konzumacijom nepasteriziranih mliječnih proizvoda od zaraženih životinja. Inkubacija u prosjeku traje od 7 do 14 dana, a ranu fazu karakteriziraju simptomi slični gripi. Nakon tog perioda slijedi period bez simptoma u trajanju od 4 do 10 dana. 

Ako se javi kasna faza, karakteriziraju je simptomi infekcije središnjeg živčanog sustava: glavobolja, povraćanje i febrilitet, kočenje „šije „ i fotofobija (osjetljivost na svjetlo). Ne postoji specifično liječenje već je ono simptomatsko: rehidracija, snižavanje temperature i liječenje glavobolje. Vrlo učinkovita prevencija je cijepljenje. 

Dijete u šumi istražuje prirodu

Kako se zaštititi od krpelja prilikom izlaska u prirodu?

  • Obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi, poput dugih rukava, nogavica u čarapama i zatvorenih cipela
  • Izbjegavajte provlačenje kroz grmlje i ležanje na tlu
  • Primijenite repelent za krpelje na izloženije dijelove tijela (provjerite uputstva o proizvodu!)
  • Po povratku iz prirode, otuširajte se i presvucite odjeću te pažljivo pregledajte tijelo i vlasište — krpelj obično traži pogodno mjesto za ugriz i do nekoliko sati
  • Izbjegavajte odjeću tamnih boja (na kojoj se krpelj teže uočava) i materijale poput vune i flanela, jer se na njih krpelji lakše zakvače
  • Posebno pretražite dijelove tijela s nježnom kožom, poput vrata, prepona, pazuha, iza koljena, itd.

Što učiniti ako pronađete krpelja?

U slučaju da pronađete krpelja, možete ga odstraniti kod kuće ili se javiti liječniku koji će ga odstraniti. Liječniku se primarno treba javiti ukoliko se pojave kožne promjene na mjestu ugriza tipične za krpeljne bolesti: povišena tjelesna temperatura, glavobolja i/ili povraćanje, odnosno simptomi meningitisa.

Kontaktirajte nas i dovedite dijete na pregled kako bi se na vrijeme uočila i izliječila potencijalna bolest!

Piše: Dr. Maja Sabolić, Infektologija

Izdvojene novosti

Otvori chat
Poliklinika Helena
Pozdrav,

ako trebate pregled bolesnog djeteta, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

Za sve ostale upite, molimo koristite našu web kontakt formu ili email.

Poliklinika Helena