traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Suho utapanje kod djece

SUHO UTAPANJE KOD DJECE

O suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca koja su lošiji plivači zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima.

Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edem pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji. Ono što roditelji osim smetnji kod disanja mogu zamijetiti su promjene ponašanja i izrazita pospanost koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira.

Liječenje suhog utapanja je relativno jednostavno i uspješno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kisika i diuretika – lijekova za izmokravanje koji se između ostalog primjenjuju u terapiji edema pluća. Na kraju, bitno je reći da kod bilo kakve sumnje na utapanje dijete je potrebno pojačano nadzirati slijedećih 24 sata najbolje u bolnici kako bi se na vrijeme zamijetili simptomi suhog utapanja, poduzele sve potrebne mjere liječenja i izbjegao smrtni ishod.

dr. Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Izdvojene novosti