traži
Zatvori ovaj okvir za pretraživanje.

Vodene kozice (Varičele)

Piše: Dijana Poljanac, bacc.med.techn.

Pedijatrijska infektologija

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom varicella-zoster i karakterizirana tipičnim osipom koji se sastoji od malih bistrih mjehurića (vezikula).  

Bolest najčešće pogađa djecu do 15. godine, ali oboljeti mogu i odrasli koji nisu preboljeli vodene kozice u dječjoj dobi.  

Put prijenosa varicella-zoster virusa

Vodene kozice se šire zrakom, odnosno kapljicama sekreta dišnog sustava koji sadrži varicella-zoster virus; direktnim kontaktom s oboljelom osobom koja ima osip; s trudnice na fetus.


Simptomi

Simptomi vodenih kozica započinju 10 do 21 dan nakon kontakta sa zaraženom osobom. Prije pojave osipa, djeca imaju blagu glavobolju, umjerenu vrućicu, gubitak apetita i opću slabost.   

Karakterističan osip pojavljuje se u obliku malih, ravnih i crvenih mrlja. Osip se najprije javlja na trupu i licu, a potom se širi na ruke, noge, vlasište i lice u roku od dva do četiri dana. Neka djeca imaju samo nekoliko promjena, dok druga mogu imati osip po cijelom tijelu, uključujući tjeme i usnu šupljinu. U roku od 6 do 8 sati svaka promjena izdiže se iznad razine kože. Postupno se oblikuje okrugli, tekućinom ispunjeni mjehurić (vezikula) koji se u konačnici pretvara u krustu. Mjehurići u usnoj šupljini mogu vrlo brzo puknuti i pri tome formirati ranice koje otežavaju gutanje i čine ga bolnim. Plitke ulceracije (ranice, oštećenja kože ili sluznice) mogu se javiti na kapcima, u gornjim dišnim putevima, rektumu i vagini. Najteži dio bolesti, što se simptoma tiče, traje uglavnom prvih 5 do 7 dana.  

Nove kožne promjene stvaraju se do petog dana. Većina promjena se pretvara u svjetlosmeđe kraste do sedmog dana. Kraste s vremenom potamne i postanu tamnosmeđe dok na kraju ne otpadnu, obično u roku dva tjedna od početka bolesti.

Dijete s vodenim kozicama najzaraznije je dva dana prije i neposredno nakon pojave osipa, ali kontakti se mogu inficirati sve dok se posljednji mjehurić ne pretvori u krustu. 

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovi kliničkog statusa. S obzirom na to da su osip i ostali simptomi karakteristični za vodene kozice, liječnik može vrlo lako odrediti o kojoj se bolesti radi.


Liječenje vodenih kozica

Liječenje vodenih kozica je simptomatsko. U svrhu ublažavanja svrbeža koriste se kreme, losioni i drugi preparati s lokalnim djelovanjem. Mokri oblozi ublažavaju intenzivan svrbež i time pomažu u sprečavanju širenja infekcije i stvaranju ožiljaka. Zbog rizika od bakterijske infekcije, potrebno je redovito kupanje vodom i neutralnim sapunom. Ruke moraju biti čiste, a noktići djece odrezani kako bi se smanjilo stvaranje ogrebotina. Mogu se dati lijekovi poput antihistaminika s upitnim djelovanjem.   

Ako dođe do bakterijske infekcije primjenjuju se antibiotici.  

Adolescentima i odraslim osobama obavezno se propisuju  antivirusni lijekovi poput Aciklovira kroz pet dana. Međutim, djeca mlađa od 12 godina koja su pod rizikom od razvoja teške infekcije također moraju dobiti antivirusnu terapiju. U tu skupinu pripadaju djeca s teškim dermatitisom, kroničnim plućnim bolestima te oslabljenim imunološkim sustavom. Antivirusni lijekovi smanjuju težinu i trajanje simptoma, ali liječenje treba započeti unutar 48 sata od početka bolesti.  


Komplikacije

Mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju.   

Rizik od komplikacija povećan je kod novorođenčadi, odraslih osoba te osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Trudnice su također pod visokim rizikom od stvaranja komplikacija. Ako trudnica oboli od vodenih kozica ima povećan rizik od razvoja teških komplikacija. Oboljevnje u prvih 28 tjedana ili netom prije poroda može predstavljati ozbiljan rizik za dijete.

Rijetko se mogu javiti:

    • Pneumonitis (upala pluća) kao plućna komplikacija rijetko se javlja kod male djece koja imaju normalan imunološki sustav

    • Encefalitis (infekcija mozga) je rijedak, a karakterizira ga poremećaj stanja svijesti

    • Cerebelitis (upala malog mozga) je nešto češći i očituje se poremećajem hoda i ravnoteže uz vrtoglavicu i povraćanje

    • Reyev sindrom je rijetka, ali vrlo teška komplikacija koja se može javiti u slučaju primjene acetilsalicilne kiseline kod oboljelih od vodenih kozica

Prevencija

Cijepljenje je najbolja prevencija vodenih kozica. Cjepivo protiv vodenih kozica sadrži živ, ali oslabljen virus varicella-zoster. Cijepi se s dvije doze u razmaku od 4 do 8 tjedana.  

Cjepivo je kontraindicirano u osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, djece koja redovito u terapiji imaju acetilsalicilnu kiselinu, trudnica ili žena koje namjeravaju zatrudnjeti 1 do 3 mjeseca nakon cijepljenja te osobe koje su akutno bolesne u vrijeme cijepljenja.  

Ako su zdrave necijepljene osobe bile izložene vodenim kozicama, cijepljenje u roku od 3 do 5 dana od izloženosti može pomoći u sprečavanju razvoja bolesti i ublažiti kliničku sliku.  

Osoba koja je preboljela vodene kozice razvija imunitet i ne može se ponovno zaraziti. Međutim, virus varicella-zoster ostaje neaktivan (latentan) u tijelu nakon primarne infekcije, a u slučaju reaktivacije kasnije tijekom života uzrokuje herpes zoster infekciju.   

Kod zdrave djece prognoza je dobra. Cijepljena djeca ponekad razviju vodene kozice, ali osip je blaži, vrućica rjeđa, a bolest kraće traje. 


Želite li cijepiti dijete protiv vodenih kozica? KONTAKTIRAJTE NAS!

Izdvojene novosti

Otvori chat
Poliklinika Helena
Pozdrav,

ako trebate pregled bolesnog djeteta, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

Za sve ostale upite, molimo koristite našu web kontakt formu ili email.

Poliklinika Helena