Zašto djecu treba cijepiti?

ZAŠTO DJECU TREBA CIJEPITI?

U vremenu kada sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu, htjeli bismo podsjetiti na razloge zbog koji su cjepiva uvedena, zašto su postala obavezna te zašto pedijatri zastupaju cijepljenje djece!

Prije ere cijepljenja vladale su epidemije dječjih bolesti koje su rezultirale trajnim posljedicama po zdravlje djece (invaliditeti) te većom smrtnošću djece. Otkriće cijepljenja je, poput otkrića antibiotika, revolucionarno stalo na kraj zaraznim bolestima kao što su dječja paraliza, difterija, ospice… Međutim uzročnici (klice) tih bolesti i dalje postoje među nama te od pojave zaraze štiti samo veliki postotak procijepljenosti. Kako cjepivo djeluje ? Cjepivom zapravo unosimo mali djelić mrtvog ili umrtvljenog uzročnika koji potiče imunološki sustav da stvori protutijela kako bi u susretu sa klicom spriječili pojavu bolesti. Izostavljanjem cijepljenja ostavljate rizik da prava klica uđe u organizam i samastimulira imunološki sustav koji će opet reagirati stvaranjem protutijela, samo dok se to dogodi već imate i bolest. Znači, sa cjepivom organizam stvara protutijela i sprečava bolest, a bez cjepiva u kontaktu s uzročnikom opet stvara protutijela, ali ne sprečava bolest. Smanjenem broja cijepljenih samo je pitanje dana kada će se ponovo javiti opasne zarazne bolesti kod necjepljene djece, a time i njihove posljedice. Slična se situacija dogodila primjerice u Velikoj Britaniji kada je 70 – tih godina pala procijepljenost za hripavac te se ta bolest ponovo javila u većem zamahu, što je uzrokovalo veliki pobol kod male djece, a reducirana je tek nakon ponovnog procjepljivanja.

S druge strane razlozi zbog kojih se roditelji danas odlučuju ne cijepiti djecu zapravo su medicinski nedokazane glasine o štetnosti cijepljenja. Cjepiva kao i antibiotici te svi drugi lijekovi imaju svoje nuspojave, ali su one prolazne i nisu dugoročno štetne po zdravlje djece. U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna trajna nuspojava cijepljenja, niti jedna smrt uzrokovana cijepljenjem. Glavni argument protivnika cijepljenja, da cjepiva izazivaju provokaciju imunološkog sustava i time uzrokuju neke druge bolesti, nisu ničim potkrijepljena, a osim toga i sami uzročnici koji izazivaju zarazne bolesti stimuliraju imunološki sustav pa bi po toj logici i oni bili u tom pogledu štetni. Autizam i multipla skleroza za koje se najviše proširila informacija da su povezani s cijepljenjem javljali su se i prije uvođenja redovnog cijepljenja. Uz to ne postoje medicinski dokazi da je pojava tih bolesti posljedica cijepljenja, a ne može se ustanoviti niti njihov uzročno posljedični slijed. Dapače, rad koji je pokrenuo lavinu razmišljanja o povezanosti autizma i cijepljenja demantiran je brojnim epidemiološkim studijima. Međutim, jednom kad pustite glasinu već je učinjena nepopravljiva šteta.

Stoga, dragi roditelji dobro razmislite: CIJEPLJENJEM možete učinkovito spriječiti zarazne bolesti koje mogu imati trajne i smrtonosne posljedice, a riskirate samo prolazne nuspojave; NE CIJEPLJENJEM riskirate daleko više – pojavu ozbiljnih zaraznih bolesti, a sve zbog straha od ne dokazanih i neutemeljenih pretpostavki.

prim.dr. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

dr. Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Izdvojene novosti